رنگ چوب نمای ساختمان یک پوشش مخصوص است که به منظور محافظت و زیباسازی چوبهای استفادهشده در نمای خارجی به کار میرود. این رنگها با خاصیت ضد UV از تغییر رنگ و آسیب ناشی از نور خورشید جلوگیری میکنند.
آنها مانع از نفوذ رطوبت به بافت چوب شده و از پوسیدگی و ترکخوردن جلوگیری میکنند. در مورد کاربردهای آنها و سایر اطلاعات تکمیلی به طور مفصل در همین مقاله صحبت شده است.
رنگ چوب نمای ساختمان چیست و چه کاربردی دارد؟
رنگ چوب نما یا همان رنگ چوبهای فضای خارجی نوعی پوشش محافظ است که برای چوبهای استفاده شده در نمای ساختمان یا دیگر اجزای بیرونی به کار میرود. این رنگها علاوه بر اینکه ظاهر چوب را زیبا و طبیعی میکنند کاربردهای مهمی هم دارند.
محافظت در برابر نور خورشید
اشعه ماورای بنفش خورشید میتواند باعث تغییر رنگ و پوسیدگی چوب شود. رنگ چوب نما دارای افزودنیهای ضد UV است که از تغییر رنگ و خراب شدن چوب در برابر نور خورشید جلوگیری میکند.
مقاومت در برابر رطوبت و آب
چوبهای بیرونی به دلیل بارندگی و تغییرات رطوبتی نیاز به محافظت بیشتری دارند. رنگهای مخصوص نما سطح چوب را ضدآب کرده و از نفوذ رطوبت به بافت چوب جلوگیری میکنند و مانع از پوسیدگی و تورم چوب میشوند.
محافظت در برابر حشرات و قارچها
برخی از رنگهای چوب نما دارای مواد ضد قارچ و ضد حشره هستند که از رشد قارچها و حمله حشرات به چوب جلوگیری میکنند و عمر چوب را افزایش میدهند.
افزایش زیبایی و جلوه چوب
این رنگها در طیفهای رنگی مختلفی موجودند و میتوانند رنگ طبیعی چوب را تقویت کرده یا حتی رنگ خاصی به آن بدهند تا متناسب با طراحی کلی نمای ساختمان باشد.
انواع رنگهای چوب نما
رنگهای چوب نمای ساختمان در دو نوع اصلی رنگهای پایه روغنی و رنگهای پایه آبی تولید میشوند. نوع پایه روغنی به دلیل جذب بهتر در بافت چوب و مقاومت بیشتر در برابر عوامل محیطی بیشتر برای فضاهای بیرونی مناسب است.
آیا نمای چوبی هم باید رنگ شود؟
آیا نیاز به رنگآمیزی نمای چوبی وجود دارد؟ برخلاف تصور عموم نمای چوبی دارای مقاومت خوبی در برابر رطوبت است؛ اما آسیبپذیری آن در برابر اشعه مضر خورشید قابل توجه است. تماس مداوم و طولانیمدت ترموود با نور UV باعث تغییر رنگ و ایجاد خاکستری در سطح آن میشود. رنگآمیزی یکی از بهترین راهها برای محافظت از ترموود در برابر این آسیبها است. رنگ کردن چوب به برجستهتر شدن الگوها و بافتهای آن کمک کرده و نمای چوبی را زیباتر میکند.
انواع رنگ ترموود
رنگ چوب ترموود در دو نوع اصلی رنگ وجود دارد که تفاوت آنها در نوع حلال است.
رنگهای پایه آب
این رنگها تا عمق 3 میلیمتر در چوب نفوذ میکنند و در آب حل میشوند. نیاز به آب برای حل شدن نشاندهندهی اثرات زیست محیطی کمتر این رنگها نسبت به رنگهای پایه روغن است. رنگهای پایه آب یک لایه حفاظتی روی چوب ایجاد کرده و به دلیل نفوذپذیری کم برای قسمتهای خارجی ساختمان مانند نما، آلاچیق، پرگولا و مبلمان فضای باز گزینه مناسبی به شمار میآیند.
رنگهای پایه روغن
این نوع رنگها نیز برای رنگآمیزی ترموود به کار میروند و از چوب در برابر اشعه خورشید محافظت میکنند. عمق نفوذ بیشتر این رنگها باعث میشود که علاوه بر محافظت در برابر نور، مقاومت ترموود در برابر سایش نیز افزایش یابد. به همین دلیل این رنگها معمولاً برای قسمتهایی مانند کفپوش مناسبتر هستند.
مزایا و معایب رنگ نمای چوبی
رنگآمیزی چوب نمای ساختمان به افزایش مقاومت آن در برابر تابش نور خورشید کمک میکند و مانع از تغییر رنگ ناشی از تماس با اشعه UV میشود. این رنگها نه تنها مزایای فنی دارند؛ بلکه بر زیبایی چوب نیز تاثیرگذار هستند و بافت آن را برجستهتر و صیقلیتر میکنند. رنگ کردن ترموود پس از نصب روی ساختمان امکان تنوع در طراحی نما را نیز به شما میدهد؛ بهطوریکه میتوانید رنگ آن را با سلیقه شخصی و با رنگ سایر مصالح به کار رفته در نما هماهنگ کنید.
دیگر مزایای رنگ نمای چوبی عبارتاند از:
- قابلیت استفاده در فضای خارجی
- ترمیم و رفع ترکهای موجود روی چوب
- جلوگیری از پوسیدگی چوب
- امکان اصلاح و تعمیر رنگ در آینده
- محافظت از پیچهای محل اتصال ترموود به سطح زیرساخت در برابر زنگزدگی
طول عمر رنگ چوب نما چقدر است؟
طول عمر رنگ چوب نما به نوع رنگ و روش اعمال آن بستگی دارد. با استفاده از رنگهای باکیفیت و رعایت استانداردهای مناسب در رنگآمیزی میتوانید انتظار داشته باشید که رنگ تا ۲ تا ۳ سال دوام بیاورد؛ با این حال بهتر است به طور منظم وضعیت رنگ را بررسی کنید تا در صورت نیاز به ترمیم، اقدام به بازسازی آن نمایید.
علت رنگآمیزی چوب نما چیست؟
رنگهایی که برای ترموود به کار میروند به طور خاص برای چوب طراحی شدهاند و استفاده از آنها روی این ماده مزایای زیادی را به همراه دارد. این رنگها به افزایش عمر و دوام چوب کمک کرده و از تغییرات ظاهری و تخریب بافت آن جلوگیری میکنند. مهمترین دلیل برای رنگ کردن ترموود ایجاد یک لایه محافظتی است که از آسیبهای ناشی از تابش نور خورشید به چوب جلوگیری میکند.
مراحل رنگ کردن نمای چوبی
رنگآمیزی ترموود شامل دو مرحله اصلی است.
مرحله اول
باید چوب را از هرگونه گرد و غبار پاک کرده و آماده برای رنگآمیزی کنید. برای این کار از سمباده استفاده میشود. سمبادهکشی روی ترموودهای قبلاً رنگشده بقایای رنگ کهنه را از بین میبرد. برای نماهایی که قبلاً رنگ شدهاند، از سمباده با درجه ۲۸۰ و برای نماهای جدید که تازه نصب شدهاند، از سمباده با درجه ۲۲۰ استفاده کنید. در هنگام سمبادهکشی، توجه داشته باشید که چوب کاملاً خشک باشد و حرکت دست شما باید همراستا با الیاف چوب انجام شود.
مرحله دوم
پس از انتخاب رنگ مناسب، آن را با مقدار مشخصی از حلال که روی بستهبندی نوشته شده ترکیب کرده و بهخوبی هم بزنید تا دانههای رنگ به طور کامل در حلال حل شوند. برای رنگآمیزی میتوانید از دو روش استفاده کنید:
- غوطهور کردن چوب در حوضچه رنگ
- استفاده از قلمو
در روش دوم حرکت قلمو باید به طور دقیق همراستا با الیاف چوب باشد. پس از گذشت ۲۴ ساعت، در صورت نیاز میتوانید دوباره سطح چوب را رنگآمیزی کنید.
چگونه رنگ چوب نمای بیرونی را انتخاب کنیم؟
اولین نکته نوع چوب و ویژگیهای آن است که میتواند تأثیر زیادی بر نتیجه نهایی داشته باشد. چوب ترموود به این منظور بسیار مناسب بوده و ما آن را توصیه می کنیم. برای خرید چوب ترموود سایت دامون چوب را ببینید و از انواع محصولات موجود دیدن کنید.
رنگهایی با کیفیت بالا و مقاوم در برابر اشعه UV به جلوگیری از تغییر رنگ و تخریب بافت چوب کمک میکنند. به همخوانی رنگ با سایر عناصر طراحی ساختمان و سلیقه شخصی نیز توجه کنید. در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی منطقه نیز مهم است؛ زیرا برخی رنگها ممکن است در شرایط خاص بهتر عمل کنند.
چه نوع چوبی را رنگ کنم؟
بسیاری از گونههای چوبی مناسب برای ساخت کابینت و سایر کارهای چوبی در نمای بیرونی ساختمان وجود دارد؛ اما برخی چوبها مانند شاه بلوط و فندق نیاز به مراقبتهای ویژه دارند و ممکن است گزینههای مناسبی برای این کار نباشند. تمام رنگهایی که برای استفاده در فضای باز طراحی شدهاند، قابلیت استفاده روی سطوح چوبی را دارند. برای چوبهای خاص و کمتر شناخته شده، باید روی محصولاتی تمرکز کنید که تضمین ماندگاری رنگ دارند.
بهترین رنگ برای نمای چوبی ساختمان
دو مورد هستند که آنها را بهترین رنگ برای نمای چوبی ساختمان میدانیم و شما نیز بهتر است از آنها استفاده کنید.
رنگ اکریلیک
رنگ اکریلیک مخصوص نمای چوبی ساختمان بر پایه آب تولید میشود. این رنگ نه تنها در برابر رطوبت مقاوم است؛ بلکه به چوب اجازه میدهد تا بافت طبیعی خود را به خوبی نمایان کند. این نوع رنگ از پوستهپوسته شدن جلوگیری میکند. رنگ اکریلیک دارای بوی ملایمی بوده و فاقد ترکیبات آلی فرار (VOC) است.
رنگ روغنی
رنگ روغنی برای نمای چوبی ساختمان بر پایه روغن ساخته شده و زمان خشک شدن بیشتری نسبت به رنگهای دیگر دارد. این رنگ بوی شدیدی دارد؛ اما در عوض عملکرد قویتری هم در مقایسه با سایر انواع رنگها دارد. از ویژگیهای برجسته رنگ روغنی میتوان به قدرت چسبندگی بالا، مقاومت در برابر آب و رطوبت و مقاومت در برابر سایش و باکتریها اشاره کرد.
نحوه اجرای رنگ نمای چوبی بیرون از ساختمان
برای تضمین ماندگاری رنگ نمای چوبی ساختمان، مراحل زیر باید به دقت دنبال شوند.
آمادهسازی اولیه
در صورتی که به بازسازی نمای چوبی ساختمان فکر میکنید، ابتدا لازم است سطح آن را تمیز کنید. کار را با سمباده زدن آغاز کنید تا آثار رنگ قدیمی پاک شوند. برای حذف لکههای موجود روی دیوار میتوانید از یک پاککننده مناسب استفاده کنید. در پایان کل سطح دیوار را با آب سرد بشویید تا کاملاً تمیز شود.
آسترکاری سطح
قبل از آغاز رنگآمیزی، یک لایه پرایمر اکریلیک مخصوص چوب را بر روی سطح دیوار چوبی بزنید. این مرحله بسیار مهم است؛ زیرا باعث میشود رنگ بهتر روی سطح کار بنشیند. پرایمر باعث میشود تا سطح دیوار چوبی رنگ کمتری را جذب کند.
رنگآمیزی سطح
برای رنگآمیزی سطح میتوانید از ابزارهایی مانند قلم مو، غلطک یا پیستوله رنگ برای اجرای رنگآمیزی استفاده کنید. توجه داشته باشید که زمان خشک شدن رنگ به نوع آن بستگی دارد؛ بنابراین از این نکته غافل نشوید.
سخن پایانی
رنگ نمای چوب کمک میکند تا ماندگاری آن بالاتر برود و ظاهر شیکتری نیز به دست بیاورد. برای این کار باید رنگ مناسب انتخاب کرده و به صورت اصولی آن را روی کار اجرا کنید. در این مطلب به شما نکات ارزشمندی گفته شده است تا بتوانید رنگ چوب نمای ساختمان را به بهترین شکل دربیاورید.